Mit üzen a nem-kommunikáció? 1. rész

Ismerős a mondás - néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

Ha valaki válaszra sem méltat a kezdeti jóhiszemű várakozás után urrá lehet rajtunk a kétely, az értetlenség, esetleg a düh. Telefonon nem reagál, illetve nem is szeretnéd, mert amire szükséged van, az jobb, ha le van írva, hogy hivatkozni lehessen rá, esetleg tovább lehessen küldeni az illetékesnek. Telefonban, személyesen sok mindent lehet ígérni, de tudjuk, a szó elszáll, az írás megmarad.
De vajon miért hallgat a másik?

Lássuk a különböző változatokat, melyeknek kiinduló pontja ugyanaz: írsz valakinek, és az nem válaszol.

1. Fel sem tűnik, veled is megesik.

Ez a legegyszerűbb eset, a kérdés, kérés, közlés számodra sem volt fontos, kilőtted az éterbe a gondolatod, és ezzel a lendülettel ott is hagytad.

2. Pesszimista, aki rögtön rosszra gondol

A, Vannak emberek, akik nem válaszolnak, és tőlük másra nem is számítasz. Ismered őket - így a reakció nem lep meg. Például tudod, ha valaki konfliktus kerülő, és számonkérsz rajta valamit, rosszabb esetben szimplán "csak" hallgat, jobb esetben ha a leveledre nem is reagál, a dolgot, ami miatt nehezteltél rá, megoldotta. Számítasz rá, hogy nála a hallgatás egyfaja kibúvó, menekülési útvonal, nem fog szabadkozni, vagy elnézést kérni.

Összegezve: megszokod, és tudod, hogy egy bizonyos ember adott körülmények között nem fog válaszolni. Azért nevezem ezt a típust pesszimistának, mert nem tudhatod biztosan, pontosan mi veri ki a másiknál a biztosítékot, amiért így reagál, mint ahogy azt sem, hogy mindenkivel így viselkedik-e, vagy csak veled.

B, Valaki nem válaszol és azonnal leírod, link alaknak tartod. Előzményként biztosan volt legalább egy olyan ember az életedben, aki nem vett komolyan, vagy feledékeny volt, nagyokat mondó-ígérgető, szavát nem tartó, aki ha szorult a hurok, eltűnt. Azonban mert egy ilyennel találkoztál, nem biztos, hogy mindenki ilyen. Különösen egy idegen esetében ne ítélj elsőre, ha nem válaszol 1 napon belül!


3. Optimista, aki csak jót feltételez a másikról

A, Ismered az illetőt, ÁLTALÁBAN válaszol, méghozzá gyorsan, így joggal gondolhatod, hogy az illetőnek fontos dolga van. Általában olyan nincs, hogy ne válaszoljon, másnem egy emlékeztető emailre azonnal reagál sűrű elnézések közepette, jelzi, hogy miért nem tud most érdemben reagálni. Egy megbízható ember esetében, aki érezteti veled, hogy fontos vagy számára, ha hallgat, annak nyomós oka van.

B, Túl jóindulatú vagy, és talán önbizalomhiányban is szenvedsz. "Biztosan fontos dolga van, biztos csak elfelejtette, nagyon figyelmes és segítőkész ember amúgy." Ha valaki rendszeresen nem válaszol, nem feltétlenül azért van, mert annyira elfoglalt, hanem mert egyszerűen nem érdekli az, amivel kerested és arra sem veszi a fáradtságot, hogy megkérjen, ne zaklasd a témában, mert nem tud segíteni, nem ő az illetékes, vagy nem érdekli a téma.

3_1.jpg

A következő részben megnézzük a hallgatás okait a másik oldalról...