Önéletrajz mustra - Mit, hogyan 1.

Akár Te döntesz úgy, hogy munkát keresel, akár egy leépítés kapcsán kerültél ilyen helyzetbe, mindig jó, ha van egy naprakész önéletrajzod. Olykor nemcsak tartalmi, hanem formai újragondolás sem árt, hisz volt időszak, amikor az egyoldalas CV volt a trendi, míg most nem is a hosszon van a hangsúly, hanem az egyediségen.

A tartalmat illetően mindig legyen egy olyan verziód, amibe MINDENT leírsz magadnak! Ha több féle munkakörben dolgoztál, érdemes portfóliókat kialakítani: pl rendezvényszervezés, IT szolgáltatások, önkéntes munkák stb. A kényszerből végzett nyári munkákat, vagy a vakvágányra futott tinédzserkori próbálkozásaidat a lángossütőnél kihagyhatod, ha csak nem ezen a vonalon szeretnél munkát keresni. :)

Hasznos összeírnod az összes tanfolyamot, amit elvégeztél, sorold fel a bizonyítványaidat. Fontos, hogy ez csak neked szolgáljon alapul, nem kell minden álláspályázatra a teljes verziót elküldened, sőt, okosan teszed, ha az álláspályázatban kiírtakhoz igazítod a tartalmat..

Ha például a betöltendő pozíció kapcsán elvárás a nyitottság és a jó csapatmunka, vagy a folyamatos tanulásra való hajlandóság, érdemes az ilyen tevékenységeket kiemelned, akkor is, ha a jelenlegi munkádban ezekre nincs szükség. Például lehet az indok, hogy a jelenlegi munkakörödben elszigeteltnek érzed magad, és a közösség utáni vágyadat azzal elégíted ki, hogy a kollégáidnak te szervezed a csapatépítőket, vagy a gyereked iskolájában vezeted a szülői munkaközösséget stb. Ez a körítés eléggé hihetővé teszi, hogy olyan munkakörre vágyj, amelyben több interakciód van emberekkel és hajlandó vagy felelősséget vállalni.

night-office-shirt-mail.jpg

Fontos, hogy a feladatköreidnél határozd meg azokat a kompetenciákat, amire szükséged volt a feladat elvégzéséhez. (analizálás, tervezés, ügyfélközpontúság, prezentálás, mások munkájának megtervezése, adatok pontos nyilvántartása stb) Különösen angol pozíció elnevezések esetén fontos, hogy nagyjából körülírd érthetően és egyszerűen (=szakzsargontól mentesen) mit is takart az a pozíció. Multi és multi között is lehet különbség ki mit ért például business analyst alatt, ugyanígy a jogi előadó, vagy tanácsadó is tág fogalom.

Ha mindent összeírtál, fontos, hogy a megpályázandó álláshirdetésekre csak azokat a pontokat hagyd az önéletrajzodban, amelyek a pozíció betöltése kapcsán relevánsak lehetnek. Ha 10 éve dolgozol egy iparágban és a célod épp a váltás, muszáj írnod azokról a pozícióidról is, amelyeket a másik iparágban töltöttél, azonban alakíthatod úgy a tartalmat, hogy a leendő munkáltatód lássa benned azokat a kompetenciákat, melyekre az adott új munkakörben szükséged lehet. Legyen az vezetői készség, analitikus szemléletmód, kreativitás, stressztűrés stb, melyek nem iparág függőek.

A következő részben olyan sablonokat, oldalakat ajánlok, melyek segíthetnek az igazán ütős önéletrajz elkészítésében.