7 tipp, hogy ne aludj el a munkahelyen

A változékony idő, de akár még a folyamatos leterheltség miatt is kialakulhat az a bizonyos ólmos fáradtság, aminek hatására legszívesebben elterülnénk az asztalon a gép előtt. Ilyenkor szinte képtelenség koncentrálni, csak meredten bámulunk a képernyőre. A legjobb, amit tehetnél ilyenkor, hogy szunyókálsz 20-30 percet, azonban erre igen kevés munkahelyen adódik lehetőség, ezért jobb, ha más alternatívák után nézel.

1. Kávé, Kóla!

Eléggé közhelyes, főleg ha amúgy is mindig iszol kávét például ebéd után. Ez a tipp főleg azoknak lehet hatásos, akik amúgy NEM szoktak kávézni. Kakaóval, több tejjel egészen finom, kávéra kevésbé emlékeztető kreációkat lehet összedobni. Ha ritkán iszol kólát, ez is jó alternatíva lehet, ugyanígy az energia ital. Fontos azonban, hogy ezeket csak egy-egy alkalommal vesd be, hiszen nemcsak egészségkárosító hatásúak, hanem egy idő után amúgy is hatástalanok.

2. Engedj be friss levegőt, állj fel, menj az ablakhoz!

Ez is közhelyesnek hangzik, mégis kevesen alkalmazzák, ugyanis az álomkór közeli állapotban olyan tompa az agyunk, hogy gondolkodásra a legkevésbé alkalmas, és mivel a szervezet pihenni akar, a legkézenfekvőbb megoldásra tud csak koncentrálni – a csökkentett üzemmódra. A friss levegő pezsdítő hatással hat az agyra.

3. Fülmasszázs.

Igen jól olvastad! A fülcimpánkon rengeteg idegvégződés van, ezeknek átgyúrása élénkítő hatással van a szervezetre. Ha cikinek tartod a kollégák előtt gyürmölni a füled, menj ki a mosdóba – ha van több is, a legtávolabbiba, hogy addig is mozogj!

4. Ki a szabadba!

Ha már séta, és a közelben van egy kis zöldövezet, hidd el, 5-10 perc sétával (ha a munkaköröd megengedi) többet használsz magadnak, mintha erőlteted a gépen előtt levést. Visszatérve újult erővel fogsz tudni nekilátni a munkának és sokkal jobban fogsz haladni is.

5. Nevess!

Most azt gondolhatod biztosan elment az eszem. Az igazság viszont az, hogy bármi, ami felkelti az érdeklődésünket és megragadja a figyelmünket, esetleg még meg is nevettet, garantáltan frissítően hat. Nézz meg egy vicces videót, olvass el egy olyan cikket, ami izgatja a fantáziádat. Vigyázz, a szörfölgetéssel gyorsan el tud szaladni az idő, állítsd be a telefonod, hogy 10 perc múlva emlékeztetessen, ideje folytatni a munkát.

6. Nyújtózkódj!

Óvatosan és lassan, csinálj pár fejkörzést, mozgasd át vállaid! Ha tudsz néhány jóga gyakorlatot, és nem kelt túl nagy feltűnést, nosza! A lefelé néző kutya pózt is kipróbálhatod egy kevésbé látványos sarokba húzódva – garantáltan fel fog dobni.

7. Egyél!

Például friss gyümölcsöt, ha lehet, hideget, hogy kicsit felpezsdítsen, de fagyott azért ne legyen, nehogy elcsapd vele a torkod. A rágcsálás is kifejezetten élénkítő hatású, a gyümölcs még egészséges is.


+1 Este időben feküdj le! ;)

2.jpg