Miről árulkodik a testbeszéded?

Mi nők, általában jobbak vagyunk a testbeszéd értelmezésében, de a férfiak között sincs hiány nagyon tapasztalt testbeszéd "olvasó"-ban. A sztereotípiáknál maradva, a jó megfigyelő és a testbeszédből a viselkedésre helyesen következtető nőket boszorkának, a férfiakat pedig megrögzött nőcsábásznak, vagy a szélhámosnak szoktuk gondolni. De ugyancsak jó megfigyelők a kiváló vezetők és a pedagógusok is - ők azok, akikről azt mondjuk, szinte olvasnak a gondolatainkban, azonnal észreveszik a gondterheltség redőit a homlokunkon, érzik a zavartságot a mosolyunk mögött, rajtakapnak, ha füllentünk, úgy érezzük nincs titkunk előttük.

Kis odafigyeléssel mi is lehetünk testbeszéd "szakértők",  a magunk hétköznapi szintjén. Mielőtt belecsapnánk az elméletbe, nézzünk egy gyakorlatot:

Figyeld meg magad!

Vess egy pillantást magadra! Most épp milyen testhelyzetben olvasod ezt a cikket? Görnyedten, összefont karokkal, keresztbe vetett lábakkal, egyenes derékkal, laza tartással?


Gondold végig a következő kérdésekre a válaszaid ÁLTALÁBAN!

  • Hogyan állsz, ha várakozol?
  • Milyen testhelyzetet veszel fel általában egy előadás alatt, amikor nem kell jegyzetelned?
  • Milyennek érzed, látod a testtartásod, ha olyan emberek között vagy, akiket kedvelsz, és milyen vagy azokkal, akiket nem szívelsz, vagy egyáltalán nem ismersz?
  • Milyen testtartásban ülsz, állsz, ha a főnököddel kommunikálsz?
  • Mit csinálsz a kezeiddel?


Nem kell folyamatosan figyelned minden mozdulatod, elég, ha csak egy-egy pillanatra megmaradsz az épp aktuális testhelyzetedben és vetsz egy pillantást magadra. 

A teljesség igénye nélkül íme néhány jellegzetes testhelyzet, ami árulkodó lehet az érzéseiddel, beállítódásaiddal kapcsolatban:

Összefont karok. 

Nagyon gyakori testhelyzet, ha nem a leggyakoribb. Alapvetően a zárkózottságra, és a védekezéssel hozható összefüggésbe, de a negatív, pesszimizmusra gondolkodásra hajlamos emberek is gyakran felveszik ezt a testhelyzetet. A védekezés bizonyos helyzetekben teljesen magától értetődő emberi reakció - például ha úgy érezzük nem szeretnek bennünket, nem kiváncsiak a véleményünkre, esetleg egy rakás idegen között találjuk magunkat. Ebben az esetben a testhelyzetünk inkább szól az adott szituációra adott testi reakciónkról, mint a jellemünkről. 

2903041_orig.jpg 7182141_orig.jpg

Görnyedt testtartás, leszegett fej, komoly, vagy kifejezéstelen arc

Már elgondolkodtatóbb, ha vitás helyzetekben, előadásokon, vagy egyéb olyan kommunikációs helyzetben találjuk magunkat ugyanebben a pozitúrában, amelyen hatni akarnak ránk. Kutatók és értékesítési szakemberek egybehangzó véleménye, hogy az összefont karokkal ülő/álló embert nagyon nehéz, szinte lehetetlen meggyőzni, minden észérvnek, érzelmi ráhatásnak ellenállnak.
A füzet, mappa egyéb test előtti szorongatása szintén védekező pozitúra, ebben az esetben a test előtt tartott tárgy maga a védőpajzs. Ha mappa van a kezedben, figyeld meg, hogy mindkét kezeddel fogod-e, magad előtt tartva, vagy csak az egyik kezeddel öleled magadhoz és a másik kezedet szabadon lógatod, esetleg azzal gesztikulálsz.

Ha gyakran használod ezeket az úgynevezett zárt, védekező testhelyzeteket, mert kényelmesnek ítéled meg őket, gondold végig, általában milyen kimenetelűek azok a beszélgetések, amelyekben így állsz/ülsz? Gyakran a fejedhez vágják, hogy makacs vagy, és önfejű, akivel képtelenség együttműködni? Utálod, ha azt érzed befolyásolni akarnak? Alapvetően mi a gond, minek állsz ellen, mi ellen védekezel, mi az, ami nem tetszik, mi történne akkor, ha nyitottabb lennél mások véleményére?

Az összefont karokhoz természetesen társulhat még egy sor más testi jegy is, ami árnyalhatja a közlést. A fenti képen lévő jobb oldali hölgy tekintete fölényes, szúrós szemekkel néz ránk oldalra pillantva - azt sugallja ő az erősebb, míg a másik nő sokkal inkább kelti a félszeg szakértő benyomását, aki alig látható mosolyával és szembe forduló tekintetével jelzi: hajlik a kommunikációra.

1027871_orig.jpg3316329_orig.jpg

Ha gyakran találod magad ilyen testhelyzetben, mindenki számára világos, hogy nem érzed magad jól a bőrödben, legyen bármi is a kiváltó ok. Sokan nem veszik észre, hogy biggyesztett szájjal, görbe testtartással, lehajtott fejjel közlekednek - ez jelenthet szomorúságot, de akár arra is következtethet a közönséged, hogy nincs önbizalmad. Az ajakharapdálás, körömrágás bizonytalanság, frusztráció, idegesség különféle jelei, egy biztos - senki nem társít hozzájuk pozitív fogalmakat. A rossz ebben az, hogy minél tovább maradsz ilyen testhelyzetben, a rossz érzésed is annál tartósabb marad.

Ahogy arról már korábban is szó volt, nem szabad a testbeszéd jelekből rögtön messzemenő következtetéseket levonni a jellemre, és Te, aki már ezt tudod, talán legközelebb nem fogsz zsigerből ítélkezni, ha például valakinek erőtlen a kézfogása. Azonban jó ha tudatosítod magadban, hogy mások nem így gondolkodnak, ezért fontos "látnod" magad kívülről, és tisztában lenned azzal, milyen benyomást keltesz másokban a testbeszédeddel.

Néhány példa a magabiztos, érdeklődő, pozitív testhelyzetekre.

6334536_orig.jpg

9537814.jpg

Mi a közös bennük?

Kissé felfelé tartott fej és felfelé, vagy szembe irányuló tekintet (semmiképp sem lefelé néző!), MOSOLY, egyenes testtartás, legalább egy szabad kéz. A bal oldali hölgy tekintete egyszerre kiváncsi, nyitott és gondolkodó, azt a benyomást kelti, mint akinek megvan ugyan a véleménye, de az nincs kőbe vésve. A jobb oldalon álló lányzó tele van pozitív életerővel, csak egyik kezével fogja a dossziéját, a másik kezét bármikor üdvözlésre tudná lendíteni. A csípőre tett kéz magabiztosságot sugall.

A jó hír az, hogy ezek a pozitív testhelyzetek nemcsak arra jók, hogy a környezetünkben kialakítsuk a bizalmat, de a saját közérzetünkre is kiváló hatással vannak.

Hogy ez mennyire így van, íme a második gyakorlat: 

Változtass testhelyzetet!
A feljebb említett értékesítők például  könyvet, tollat, egyéb eszközt adnak a meggyőzni kívánt fél kezébe, hogy az kinyissa az összefont karok testhelyzetet. Ha vitás helyzetben úgy érzed, aggyal talán már tudod, hogy célszerűbb lenne közös megoldást találni, de zsigerből még ellenállsz és minden állításra kapásból vágod vissza a "de, nem, ugyan stb" kezdetű mondatokat, vess egy pillantást a testedre. Ha feszült, zárt pózban találod magad, engedj ki, nyiss a testeddel, tedd  szabaddá a kezeidet, mutasd meg tenyereidet, emeld fel a fejed. Meg fogsz lepődni, de lassacskán az elméd is meg fog nyílni az együttműködésre. 

Ugyanez igaz a tartásodra is. Ha magad alatt vagy, húzd ki magad, emeld fel a fejed, nézz előre, végy mély levegőt párszor. Máris jobban fogod érezni magad! :)

A következő részben arról lesz szó, hogyan lehet hatékonyan értelmezni az általad befolyásolni kívánt személyek testtartásait.

Címkék: testbeszéd