5 alapelv a jó kérdezéshez

Ha sokszor tapasztalod, hogy ingerülten kerülnek a kollégák, ha kérdésed van, vagy épp ellenkezőleg, oda sem mersz menni másokhoz segítséget kérni, íme néhány mankó, hogyan kérdezz jól és adj esélyt magadnak arra, hogy kapj is választ. :)

1. Előbb keress, kutakodj, aztán kérdezz!

Ha gondolkodás, vagy előzetes önálló kutatás nélkül mindig azonnal kérdezel, egy idő után a legsegítőkészebb és legtürelmesebb kollégáknak is terhes lesz a jelenléted és menekülni fognak előled, főleg ha a megoldás ott van az orrod előtt, csak ki kellene nyitni a tudásbázist, vagy felcsapni egy kézikönyvet.

2. Jegyzetelj, figyelj!

Ugyancsak bosszantó tud lenni, ha nem jegyzed meg, amit korábban már elmondott a kolléga.
Mentsd el magadnak az ajánlott  a linkeket, jegyezd meg melyik polcon mit találsz.

3. Készülj fel!

Szintén tanácstalanságot tud kiváltani a legjószándékúbb kollégából is az a helyzet, amikor látszik, magad sem tudod mit akarsz kérdezni: össze-vissza hebegsz-habogsz, csapongsz.
Ha kell, rajzold le magadnak a problémát! Próbáld először megérteni a teljes folyamatot, és jelöld meg a homályos területeket, gyűjtsd össze a kérdéseidet!

4.Fontos a jó időzítés!

Ha tudod, hogy a problémád megoldását nem lehet két szóval elintézni, ne ahhoz a kollégához szaladj oda, aki épp határidős munka utolsó hajrájában van, vagy épp húzza a kabátját, mert rohanna az oviba a gyerekéért. 
Kerülendő időpontok: ebédidő (hacsak nem együtt ebédeltek), vagy munkaidő vége előtt közvetlenül.


5. Ismételd el az elhangzottakat a saját szavaiddal, értelmezve!

Ha nem érted a választ, vagy nem tudod jól értetted-e, merj visszakérdezni! Ha az információ félrement, derüljön ki, még ott, helyben!

3508211.jpg