Mitől lesz jó egy munkahelyen? - 2. rész

Az előző cikkben megnéztük melyek azok a pszichológia szükségletek, melyeknek kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudjuk érzeni magunkat a munkahelyünkön.

​A hozzáállás, azaz a motivációs szint megváltoztatása (optimálisabb szintre emelése) nem könnyű, de ha tudsz olyan értéket kapcsolni a munkádhoz, ami számodra fontos, akkor sokkal könnyebben megy az alkalmazkodás is. 

Az érték-rendelés több lépcsőből áll:

1. Fogalmazd meg az érzéseidet a jelenséggel, munkáddal kapcsolatban! Különösen fontos ez akkor, ha nem érzed magad kellemesen egy adott közegben.

2. Most ettől elvonatkoztatva gondold végig: mi motivál téged általában? Melyek azok az értékek, amelyek fontosak számodra? Miért fontosak?
(Ne ess abba a csapdába, hogy megrekedsz a felszínen - Pl.: "A pénzért csinálom." Mire kell a pénz? Miért fontos, hogy azokat a tárgyakat/élményeket/presztízst birtokold? Mi az a legbelsőbb vágyad, amelyet ezeknek a birtoklásával kielégítesz? Vagy Szeretek segíteni. Miért szeretsz segíteni? Miért jó az neked? Miért fontos, hogy nélkülözhetetlen legyél? stb)

3. Látsz-e bármilyen összefüggést a munkád és a megfogalmazott értékek között?

Ha már tudod mi az igazi problémád, és bármiféle kapcsolatot tudsz találni a vállalat által vallott értékek, és a saját értékrended között, máris jobban fogod érezni magad, hisz azonnal tudni fogod, mire van szükséged. Például több visszajelzésre, egy olyan pozícióra, amelyben önállóbb lehetsz, több tréningre, esetleg környezetváltozásra, arra, hogy valamilyen formában a segítő vénádat jobban kiélhesd stb.

​A probléma felismerése már önmagában fél siker, azonban ha tovább akarsz lépni, mindenképpen érdemes lépéseket tenned azért, hogy a motivációd - és ezzel párhuzamosan a közérzeted a munkahelyen - javuljon. Alkalmas lehet erre akár egy kollégával, vagy magával a főnököddel egy őszinte beszélgetés, a lehetőségek feltérképezése.
Ha a munkahelyeden szeretnél maradni, ne feledd, itt is a kölcsönössgről van szó, nem csak az számít, Te mit szeretnél kapni, hanem mit tudsz cserében adni! :)

Ha sehogy sem sikerül összeegyeztetned a vállalat/feladatod és a saját értékrended, még mindig ott a lehetőség a munkahelyváltásra, illetve a vállalkozói létforma választására. A döntés végül mindig a TE kezedben van! :)

5082074_orig.jpg