Mitől lesz jó egy munkahelyen? - 1. rész

Veled is előfordult már, hogy vasárnap esténként mindig görcsbe rándult a gyomrod, mert tudtad, hogy másnap dolgoznod kell menni? MÍg egy másik munkahelyen képes voltál órákig túlórázni, szívedet-lelkedet kitenni a csapatért, és a világ minden pénzéért sem hagytad volna ott a munkahelyed? Mégis mitől lehet, hogy egyik helyen jól érezzük magunkat, míg a másikon inkább szenvedünk?

A munkahelyen való jóllétünket Susan Fowler motiváció-kutató szerint 3 dolog befolyásolja igazán: 

1. Mennyire kötődsz a munkahelyedhez? Hogy érzed magadat a közösségben, amely körülvesz, milyen embereknek tartod a főnökeidet, általában hogyan viszonyulsz a cég irányelveihez? Elfogadod őket, lelkesíteni tudnak, vagy csak üres szólamoknak tűnnek. Úgy érzed fogaskerék vagy, amely nélkül a gépezet sérülne, vagy inkább csak számnak, akit bármikor leépíthetnek? Amikor együtt dolgozol másokkal úgy érzed, mintha egy család lennétek, egy hajóban eveztek, vagy sokkal inkább vetélytársaknak tartod őket, akiktől tartanod kell?

2. Mennyire érzed magad kompetensnek abban, amit csinálsz? Magabiztos vagy, tudod mikor kihez fordulhatsz, és attól sem jössz zavarba, ha Téged kérdeznek? Tisztában vagy a saját és mások hatásköreivel, hasznosnak érzed magad? Megvan a jóleső érzés, hogy túlzás nélkül szakértőnek hívhatod magad?

3. Mennyire érzed magad autonómnak a pozíciódban? Vannak dolgok, események, amelyek rajtad múlnak? Megbíznak benned, szabadkezet kapsz, vagy folyamatosan ugráltatnak, és sokszor fogalmad sincs mit miért kell csinálnod? Szabadon elmondhatod a véleményed - és ha igen, számít? Kiszámítható, hogy mi lesz a dolgod egy nap, tudsz tervezni a munkaidődön belül?

Ezt a három igényt összefoglaló néven pszichológiai szükségleteknek nevezzük. Ha az egyik szükséglet kielégítetlen marad, magával rántja a többit is. Ha nem érzed jól magad a munkahelyeden, már lehet, hogy a fenti felsorolás segít megfogalmazni, hol a gond. A jó hír az, hogy elsőre nem is sikerül azonnal beazonosítani a problémádat, miért nem olyan jó a munkahelyen, a motiváció-váltásra akkor is van esély.

A következő bejegyzésben megnézzük, hogyan.

825519_orig.jpg

Címkék: motiváció